info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Herendi Porcelánmanufaktúra és a gyulai Almásy-kastély közös szervezésében nyílt unikális tárlat az időszaki kiállítótérben május 5-én, HEREND I DNEREH címmel. – Nagyon különleges, mintegy félezer darabból álló tárlatot hoztunk el erre az igazán méltó helyszínre – fogalmazott a nagy múltú porcelánmanufaktúra PR-menedzsere. Krámlik Attila hozzátette, a kiállítási tárgyak biztosítási értéke eléri a 80 millió forintot.

A gyulai kastélyban megjelenő tematika két hangsúlyos fogalomra épül: a tradíció és az innováció egyszerre jelenik meg a kastély időszaki kiállítóterében. – A Herendi Porcelánmanufaktúra 190 éves történelmének régi és legmodernebb korszaka párhuzamosan mutatkozik meg, mert hitünk szerint mindkettő rendkívül fontos – fejtette ki Krámlik Attila.

Kiemelte, Herendre mindig is jellemző volt a megújulás, az eltelt közel két évszázadban ez időről-időre tetten érhető. A 19. században porcelánt birtokolni az arisztokrácia kiváltsága volt, értéke és rangja miatt ekkor kapta a fehér arany megnevezést. Ebben az időszakban a porcelánedények voltak divatban, különféle elismert manufaktúrák szállították a grófi családok egyedi címerdíszes étkészleteit, tucatonként vagy fél tucatonként rendeltek.

HEREND I DNEREH

Továbbra is látogatható a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont közös szervezésében nyílt HEREND I DNEREH című kiállítás.Aki még nem látta, november 8-ig megtekintheti a nem mindennapi, mintegy félezer darabból álló tárlatot. (Aki pedig már járt nálunk, nyugodtan újrázhat). Korábbi cikkünk a #gyulakult oldalunkon érhető el => https://gyulakult.hu/tradicio-es-innovacio-feher-arany-az-almasy-kastelyban/#herendi #porcelán #gyulaikastely #gyula

Közzétette: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – 2017. szeptember 20.

 

Mint az Almásy-kastély állandó tárlatában is szerepel: a többféle készletből az egyik rendszerint 40 fős volt, azonban emellett egy főúri háztartás három-öt kisebb étkészlettel, további két-három kávés-, teás-, csokoládés- és süteményes készlettel, valamint többféle pohárkészlettel is rendelkezett.

A november 8-ig megtekinthető Herendi-kiállítás egyik különlegessége, hogy ezúttal az időszaki helyiségekben is megjelenik a főúri berendezés, a negyedik teremben korabeli bútorok is megtalálhatóak, melyek egyfajta életképet idéznek meg oly módon, ahogyan az akár a 19. században is lehetett. Éles kontrasztként, mintegy tükörképként ugyanebben a teremben a 21. századi modern bútorzat is kiegészítésként szolgál.

Önálló és egyedi a berendezői elv, ami sehol máshol nem látható és eddig még nem valósult meg más helyszínen: látvány raktárt alakítottak ki, a dekorok fejlődéstörténete vehető szemügyre, valamint bravúrdarabokat, egyedi, kimagasló remekeket hoztak magukkal – részletezte. A közel félezer darab porcelán eszmei értéke felbecsülhetetlen, a biztosítási érték eléri a 80 millió forintot.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Skip to content