info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Gyönyörű környezetben, a VI. Gyulai Végvári Napok egyfajta bevezetőjeként kellemes és érdekes beszélgetés vár mindenkit a Ladics-házban. Július 27-én 20 órai kezdettel a Történelmiregény-írók Társasága tagjaival Fodor György, az Erkel Ferenc Gimnázium tanára beszélget.

Az esten Csikász Lajos, az Anjou-sorozat és A félhold alkonya-sorozat szerzője, Pete László Miklós dramaturg, színdarabíró, költő, Tamási Izabella szerkesztő, a Történelmiregény-írók Társaságának alelnöke, valamint Trux Béla, az Akkon- és az Eretnek-sorozat írója is tiszteletét teszi. A művekből Beszterczey Attila színművész és a Calliope Diák Színjátszó Kör tagjai adnak elő részleteket.

– Az olvasóknak részben azért érdemes részt venni ezen a beszélgetésen, mert a személyes találkozás révén közelebbről megismerhetik a szerzőket – fogalmazott a rendezvénnyel összefüggésben a Történelmiregény-írók Társaságának alelnöke. Tamási Izabella hozzátette, az írók sok érdekességet tudnak elmondani arról a korról, melyben a regényeik játszódnak. Mint mondta, az érdeklődők akár a könyvkiadás folyamatáról is izgalmas ismereteket szerezhetnek.

Tamási Izabella elmondta, a történelmi regény alapvetően tényekre épülő fikciónak tekinthető, hiszen például nem tudhatjuk pontosan hogyan zajlott le egy konkrét beszélgetés két valós személyiség között. A társaság céljai között az is megtalálható, hogy egy-egy írás minél életszerűbben, a meglévő kutatási adatok felhasználásával valósuljon meg.

A magyar nyelven íródott történelmi regények egyre népszerűbbek, a hazai közönség már nem csupán a külföldieket keresi, mint például Ken Folett vagy Bernard Cornwell – húzta alá, kiemelve: a honi szerzők is divatba jöttek és egyre termékenyebbek, ezért is alakult meg 2013-ban az egyesület.

A társaság célul tűzte ki, hogy népszerűsíti a történelmi regény műfaját és művelőit, egységbe tömöríti és támogatja a műfajban tevékenykedő írókat, promócióval, utazási, publikálási és kutatási támogatással segíti munkájukat, képviseli érdekeiket az irodalmi életen belül, valamint egyéb területeken, gazdagítja a magyar nyelven olvasó közönség történelem-ismeretét – részletezte.

Azt is elmondta, a társaság tevékenységei között említhető hazai és nemzetközi rendezvények, konferenciák szervezése, szakmai, kiadói tevékenység folytatása, segíti tagjai részvételét hazai és nemzetközi összejöveteleken, kapcsolatot létesít nemzetközi szervezetekkel, külföldi írókat fogad és szakmai pályázatokat ír ki.

A rendezvény térítésmentesen látogatható, a szervezők mindenkit szeretettel várnak, aki egy kicsit is érdeklődik a történelmi regények és szerzőik iránt!

A Facebook-esemény IDE kattintva érhető el!

Címkék: , , ,
Skip to content