info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Két teknős költözött be a minap az Almásy-kastély cselédszárnya mögötti kertbe. A méretes példányok lakossági felajánlással kerültek ide, koruk meghaladja a tíz évet. Az elkövetkezendő időszak egyik felelősségteljes feladata lesz számukra nevet találni. Neked van ötleted?

Írd meg bátran!

Sokan gondolják, hogy az ékszerteknős egész életében akkora marad, mint a gyűrűn egy apró kő. Nos, ezzel szemben a valóság az, hogy ez a fajta lényegesen nagyobbra tud nőni, mint a hazánkban honos mocsári teknős. A mérettől megriadt felelőtlen gazdák gyakran a természetben engedik el megunt kedvenceiket, amivel bizony igen rosszat tesznek.

Az ékszerteknős táplálék- és élőhely konkurenciát jelent a hazánkban honos mocsári rokonára, ezért ma már nem csak kereskedelme, szaporítása, de tartása is szigorúan korlátozott.

A kastély cselédszárnya mögött, a Várfürdő szomszédságában található fűszerkert egy vörös- és egy sárgafülű ékszerteknősnek ad otthont. Mindkettő nőivarú, így a szaporodásuk eleve kizárható.

Természetes élőhelyükön ragadozó életmódot folytatnak – szemben a szárazföldi teknősökkel, melyek növényevők – elsősorban halakkal, piócákkal, vízi rovarokkal táplálkoznak.

Házi körülmények között mindenféle húst elfogyasztanak, azonban arra figyelni kell, hogy megfelelő legyen a vitamin- és mész utánpótlás, foszforban és kalciumban gazdag élelmet kapjanak. A kedves jövevények egyelőre csupán az inasszoba ablakából vehetőek szemügyre.

Az Almásy-kastély példányai lakossági felajánlással kerültek ide, koruk meghaladja a tíz évet. Az elkövetkezendő időszak egyik felelősségteljes feladata lesz számukra nevet találni.

Neked van ötleted? Írd meg bátran!

Címkék: , , , ,
Skip to content