info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Prominens vendégek a gyulai Almásy-kastélyban

Németország északnyugati részéből, Észak-Rajna-Vesztfália tartományból érkezett hozzánk egy derűs hangulatú, héttagú német család. A szülők, Eberhard von Wrede és Katharina von Wrede nem csupán azért érdekesek, mert nemesi ranggal rendelkeznek. A rövid beszélgetés apropóját az adta, hogy Katharina leánykori neve Beliczey.

Katharina von Wrede, Eberhard von Wrede és gyermekeik - Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A Beliczey-család múltja több szálon kapcsolódik Békés megye történetéhez. A nemesi oklevelet még 1642-ben III. Ferdinánd adományozta a családnak, akik az 1740-es években települtek Békés vármegyébe. Beliczey István, Katharina üknagyapja és Beliczey Miklós, a nagyapja is Békés vármegye főispánja volt. A dédnagyapja, Beliczey Géza pedig Békéscsaba országgyűlési képviselőjeként is tevékenykedett.

A Beliczeyeknek 1946-ban kellett elhagyniuk a megyét, majd 1951-ben a fővárosból telepítették ki őket, először Kiskörére, aztán pedig a hortobágyi munkatáborba kerültek. Fontos, el nem hanyagolható momentum, hogy a németek által 1944. március 19-én megszállt Magyarországon akadtak olyan magas beosztású államigazgatási, közigazgatási hivatalnokok, mint például Beliczey Miklós, akik inkább lemondtak hivatalukról.

Eberhard von Wrede és Katharina von Wrede, valamint gyermekeik családlátogatásra érkeztek Csabaszabadiba. Öt napot töltenek el itt, majd ezt követően szintén öt napot szánnak a Balaton megismerésére, pihenésre. Mint Eberhard von Wrede fogalmazott, többször jártak már Békés megyében, azonban ez alkalommal külön figyelmet szenteltek arra, hogy a felújítást követően jó alaposan szemügyre vegyék a gyulai Almásy-kastélyt és az itt kialakított kiállítást. Különösen érdekli őket a Harruckern János György által megvalósított betelepítés – tette hozzá.

Harruckern János György Nógrád, Gömör, Hont, Zólyom és Pest vármegyéből telepített uradalmaiba szlovák jobbágyokat, valamint a Németországból érkező telepeseket jelentős kedvezményekben részesítette: az egyházi tizedet megvette és örökre nekik ajándékozta, a földesúri járadékot hosszú időre szóló szerződésben állapította meg. Humánus bánásmódjának hamar híre ment, így a betelepülők seregestül igyekeztek uradalmaiba.

A német nyelvű tárlatvezetés ezúttal kiváló kollégánknak, Kovács Attilának volt köszönhető - Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Eberhard von Wrede a benyomásaival, élményeivel összefüggésben azt is elmondta, a kastély igazán előkelő és jól bemutatja a korabeli felső tízezer életmódját. A gyerekek számára is remek szórakozást nyújt, hiszen számukra is gyakorlatilag élővé teszi a történelmet. A tárlat rendkívül életszerű és mindenképpen ajánlani fogja másoknak is, a korszerű eszközök nagyon jól illeszkednek a régmúlt kulisszáival – húzta alá végül.

Címkék: , , , , , ,
Skip to content