info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Szent Iván éjjelén (június 24-én), az év legrövidebb éjszakájának gyulai eseményein varázslatos programok gondoskodnak arról, hogy minden pillanat felejthetetlenné váljon. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kötelékébe tartozó intézmények (Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, a Gyulai Vár, az Erkel Ferenc Emlékház, a Ladics-ház és Kohán Képtár) több mint 30 eseménnyel, s további kiegészítő programokkal várják a látogatókat.

Az Almásy-kastélyban az ország egyetlen illatesztétája tart interaktív előadást, a 19. századi parfümökről szóló előadásra regisztrálni szükséges. A várnál jellemzően a török kor jelenik meg, lesz filmvetítés, 3D-s játék, koncert, jelmezes- és tematikus történészi tárlatvezetés, tűzzsonglőr- és fegyverbemutató. – Az elmúlt évben a megnyitót követően a Múzeumok Éjszakája az egyik legsikeresebb rendezvény volt. Több mint ezren váltottak belépőjegyet, a látogatók hosszú tömött sorokban várakoztak a belépésre – fogalmazott Dombi Ildikó az Almásy-kastély kávézójának teraszán tartott sajtótájékoztatón.

A részletes program IDE kattintva érhető el!

Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a sorban állás elkerülése érdekében idén lehetőség van elővételben megvásárolni a belépőjegyet, s így az ára is kedvezőbb. A mind az öt kiállítóhelyre szóló teljes árú jegy elővételben mindössze 1.500 forintba kerül, a kedvezményes jegy pedig elővételben 1.000 forintért vehető meg. Belépőjegyek a kiállítóhelyeken kaphatóak.

Ezen az estén az intézmények között kisvonat közlekedik, vonat indul 19:00-23:30 között félóránként a kastély elől; este nyolckor és kilenckor a Húsipari Múzeumhoz is. A szerelvény megáll a Tájvízháznál és a Máriás-háznál is. A dottón utazni csak a Múzeumok Éjszakájára szóló belépőjeggyel lehet.

Dombi Ildikó kiemelte, a város turisztikai Kft-je is készül a jeles eseménysorra, június 24-től újra látogatható lesz a Rádiótörténeti Múzeum, valamint 15 órai kezdettel rendhagyó városnéző túra indul a Kapus-hídtól. Az éjszakázás azonban már az előző esten megkezdődik, június 23-án (pénteken) 19 óra 30 perctől az Aradi Állami Filharmónia kamarazenekara ad koncertet az Almásy-kastély parkjában, vezényel Dorin Frandes. A belépőjegy 1.000 forintba kerül. Sorsok és tájak Jankay Tibor művészetében címmel nyílik kiállítás június 22-én a Kohán Képtárban. A tárlatot 17 órai kezdettel Ván Hajnalka nyitja meg.

– Rendhagyó módon a Múzeumok Éjszakáján, 18 és 24 óra között nem csupán a Tájvízház, hanem a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székháza is térítésmentesen nyitva áll a látogatók előtt – mondta el Pozsárné Kaczkó Zita. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság irodavezetője, PR munkatársa azt is ismertette, a Tájvízházban Színterek címmel Kovács Emil Lajos szatmárnémeti festőművész kiállítása lesz látható.

A felnőtteket óránkénti tárlatvezetéssel, a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal várják. A játékos kedvűek régi korok fürdőruhái mögé bújva egy dézsában készíthetnek fotót. Ezen az éjszakán tehát megnyílik a nagyközönség előtt a Körös-vidék Vízügyi Igazgatóság több mint két évszázados székháza is, ahol az érdeklődők a Bodoki Baráti Kör tagjai segítségével betekintést nyerhetnek a patinás épület múltjába és jelenébe.

A német nemzetiségi önkormányzat harmadik éve vesz részt a Múzeumok Éjszakájának programsorában, a cél Németváros legrégebbi épülete történetének megismertetése – fogalmazott Vincze Ágnes. A Gyulai Német Nemzetiségi Önkormányzat munkatársa azt is elmondta, a Máriás-házban tartandó programok 19 órai kezdettel ingyenesen látogathatóak, lesz szalonnasütés, borkóstolás és mézkóstolás, méhészeti eszközbemutató, a ház történetének ismertetése, a gyermekeket pedig szalmalabirintus várja az udvaron.

A Húsipari Múzeum 19 órakor nyitja meg kapuit, s egészen 23 óráig ingyenesen fogadják majd az érdeklődőket – minderről Dinya Imre adott tájékoztatást. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete elnöke kiemelte, nyolcadik alkalommal csatlakoznak a programokhoz, tárlatvezetések és kolbászkóstolási lehetőségek is lesznek, valamint bemutatják a Béke sugárút című dokumentumfilmet, ami az egyik leghíresebb gyulai hentesmester, Stéberl András tragédiájáról szól.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Címkék: , , , , , , , , , ,
Skip to content