info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Sport és mozgás

Alakformáló Torna: Az alakformáló óra többféle edzéstípust foglal magába, ide tartozik például az intervall is. Ez az edzéstípus változó szakaszokra bontja a tréninget, terhelési és pihenőidőkre, ahol a pihenés mindig aktív pihenést jelent. Ez azt jelenti, hogy a résztvevők a mozgást nem hagyják abba teljesen, csupán kisebb intenzitással folytatják tovább a következő terhelésig. A másik fajta a klasszikus alakformáló torna, ami kimondottan aerobik elemekre épül – ismertette Szentlélekiné Csávás Erika. Edzés hétfőn, szerdán és pénteken 18 órától 19 óráig, érdeklődni a 06-70/529-05-55-ös számon érdemes.

Escrima Önvédelmi Edzés: A Békés Megyei Önvédelmi- és Közelharci Egyesület gyulai iskolája igazi különlegességet kínál, az Escrima-t.

Ez, mint ahogyan Kovács Attila fogalmazott: Wing-Tsun alapú fülöp-szigeteki harcművészet, ami minden korosztálynak ajánlott. Számos eszköz, fegyver használata megtanulható, szakértő segítség mellett, melynek köszönhetően jelentősen javul a mozgáskoordináció. A fizikai és mentális egyensúly megteremtése mellett az is fontos szempont, hogy a tréningek jó hangulatban telnek. Kovács Attila immár két évtizede foglalkozik ezzel a harcművészeti ággal, jelenleg negyedik mesterfokozatának megszerzésére készül, elismert szakoktatónak számít.

Az edzéseket hétfőn és csütörtökön 17 óra és 18 óra között tartják, jelentkezni a 06-20/485-36-67-es számon lehet.

Fit Force: Ez egy funkcionális köredzés és azért érdemes ezt választani, mert egy-egy alkalommal egyszerre mozgat meg minden testrészt, izomcsoportot. A konditermi edzéssel szemben tehát, intenzívebb „élményt” nyújt. Mint Bátkai-Oláh Éva fogalmazott, van benne pulzusemelő és izomerősítő rész is. A tréner elmondta, immár több mint három éve foglalkozik ezzel a mozgásformával. A csoportnak bő 70 tagja van, akik közül egy-egy tréning alkalmával 10-15-en jelennek meg, ez a létszám tekinthető átlagosnak. A jó hangulat a többi csoporthoz hasonlóan itt is garantált, a mozgás öröme kedden és csütörtökön 18 óra és 19 óra között élhető meg.

Bátkai-Oláh Éva a 06-30/365-99-56-os telefonszámon érhető el.

Gyulai Karate Egyesület (gyermek karate): Az edzéseken a shotokan karatéval lehet megismerkedni, a gyermekeknek szervezett tréningeken a gyerekek „karatét játszanak” – minderről Baracsi István adott tájékoztatást.

Mint fogalmazott, az iskoláskorúakkal foglalkoznak komolyabban, de a fiatalabbaknál is fontos szempont a mozgáskoordináció vagy éppen a koncentrációs készség fejlesztése. Fontos szempont a kitartás és az akaraterő, valamint az állóképesség erősítése. A gyermekcsoport jelenleg 18-20 fővel működik, a felnőttek létszáma megközelíti a félszázat.

Baracsi István egyébiránt pedagógusként dolgozik, a szerdánként 16 óra 30 perctől 18 óráig tartó foglalkozásokkal kapcsolatosan a 06-70/319-7073-as telefonszámon kérhető bővebb tájékoztatás.

A Kangoo esetében határozottan bulis óratípusról, ezen belül is alakformáló aerobikról van szó. A csoportos edzéseken alkalmanként 500-1000 kalóriát lehet elégetni. A tréning sosem unalmas, hiszen újabb és újabb koreográfiák kerülnek elő, köszönhetően az edzést vezető Palkó Noémi kreativitásának. Az elhatározás mellett speciális „kenguru cipő” szükségeltetik; az eszközt a tréner biztosítja. Mint mondta, kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdheti, a cipő rehabilitációs eszközként is használatos. Azok is elkezdhetik, akik ízületi bántalmakkal, sérüléssel vagy éppen jelentős túlsúllyal küzdenek.

A csoportlétszám 15 és 35 fő között mozog, a tréning hétfőn és csütörtökön 19 órától 20 óráig tart. Érdeklődni a 06-70/779-10-08-as telefonszámon érdemes.

A Kismama Tornát szintén Szentlélekiné Csávás Erika tartja, s mint mondja, kismamáknak és szülés után lévő hölgyeknek segít ez a mozgásforma. Az izomcsoportok erősítése, karbantartása, az állóképesség növelése, javítása vagy éppen az adott izomcsoport ellazítása az elsődleges. A terhesség alatti gyakorlatok erősítik az izmokat és javítják azok tónusát. A gyakorlatok segítenek a terhesség alatt felgyűlt plusz kilók „cipelésében”, a vajúdásra és a szülésre való felkészülésben, valamint a szülés utáni gyors felépülésben. A tréner hatalmas tapasztalattal bír, immár 12 éve tevékenykedik sportoktatóként, aerobikoktatóként. Kismama torna kedden és csütörtökön 16 óra 30 perctől 17 óra 30 percig.

Szentlélekiné Csávás Erika 06-70/529-05-55

Mazsorett tánc kezdő tanfolyam indul 8 és 12 év közötti, táncolni szerető lányok részére. Az első alkalom szeptember 18-án lesz 16 óra 30 perctől a Vigadóban. Rábai Szilvia okleveles mazsorett, modern- és gyermektánc oktató elmondta, elsősorban lányok jelentkezését várják, olyan lányok jelentkezését, akik nagyon szeretnek mozogni. A mazsorett esetében önállóan is el lehet érni sikereket, nem olyan mozgásformáról van szó, ami párt igényel, nem olyan, mint például a társastánc – egészítette ki. A tánc mellett botforgatási technikákat is meg lehet tanulni, így a mozgáskoordináció mellett a kézügyesség is fejlődik. A legfontosabb, hogy az előadást élőzene, élő fúvószene kíséri – húzta alá.

A hétfőnként 16 óra 30 perctől tartandó, egyórás foglalkozásokról Rábai Szilvia szolgálhat bővebb információkkal, az oktató a 06-70/770-91-14-es telefonszámon érhető el.

Szabad Torna Sport Egyesület: Varga Adriennt sokaknak nem kell bemutatni, hiszen aktív versenyzői időszakában fantasztikus eredményeket ért el. A megszerzett ismereteket, tapasztalatot immár edzőként kamatoztatja, azonban nem az élsport, hanem a szabadidősport, tömegsport irányába mozdult el. A gyerekeket, lányokat és fiúkat is három éves kortól várják, a tréningeken a torna alapjaival lehet megismerkedni, megbarátkozni. A cél az egészséges életmódra való nevelés, a mindennapos mozgás megszerettetése. A „tornász alkat” egyáltalán nem elvárás, mindenkinek ajánlott ez a mozgásforma. Varga Adrienn jelenleg egy óvódás és egy iskolás csoporttal foglalkozik, a létszám 30-40 közé tehető.

A hétfőn és szerdán tartandó foglalkozások felől 06-30/903-08-01-es telefonszámon lehet érdeklődni.

ZONA: Ember legyen a talpán, aki a különböző divatos mozgásformák, edzésfajták labirintusában el tud igazodni. Szakavatott segítséggel mindez persze játszi könnyedséggel megy. Forján Petra három diplomával rendelkezik, egészségturizmus-szervezőként indult, majd wellness szakmenedzseri képesítést szerzett, végül pedig a táplálkozástudományi mesterképzés elvégzése tette fel az i-re a pontot.

Csoportos fitnesz-instruktori képesítését több mint egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban szerezte meg. A ZONA egyik legfőbb jellegzetessége, hogy 20-30 perc alatt is elérhető az a fajta hatékonyság, ami más mozgásformáknál egy-másfél óra után idézhető elő.

A tréning minden kedden 17 óra 30 perckor startol. Forján Petra telefonszáma: 06-30/969-01-90.