info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Tacskófelvonulás, jelmez- és futóverseny a tacskóknak, valamint a garantált programok közé kerülő, a kisgyermekeknek szóló tárlatvezetés – többek között ezek jelennek meg a gyulai Almásy-kastély idei születésnapi rendezvényén. A felvonulás nagyjából félórás forgalomkorlátozással jár majd szombaton délelőtt, a kastély környékén.

Napra pontosan március 18-án lesz hét éve, hogy megnyílt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Az egykori kiskastély-szárny 2021 őszi átadásával valóban multifunkcióssá vált, számtalan szolgáltatással bíró egykori történelmi épület munkatársai a kezdetek óta különleges, egyedi programokat szerveznek a 2016-os átadás évfordulójára.

Az idei eseményen a múzeumpedagógiai tevékenységben használt és tavaly bemutatott Gróf Tacskó Dénes, illetve maga a kastélyépület kerül középpontba.

A kabalafigura tavalyi bevezetésére szervezett Tacskótalálkozót ebben az évben is megrendezik – az előzetesen a szervezőkhöz érkezett visszajelzések alapján az előző évit jócskán meghaladó érdeklődés mellett.

A Tacskótalálkozóra érkezők szombaton fél 10-től a Bodoki Károly szobornál gyülekeznek majd, ahonnan – regisztrációt, valamint a versenyekre nevezés leadását követően – együtt vonulnak az Almásy-kastély parkjába. A tacskófelvonulás rövid forgalomkorlátozással jár majd együtt; 10.00 és 10.30 között a Kossuth Lajos utca Városház utca és Várkert utca közötti szakaszát lezárják a közúti forgalom elől.

A szervezők arra kérik a tacskósokat, hogy a Bodoki szoborhoz érkezzenek, hiszen a program végén a találkozóra készült kutyabilétát az ott regisztrálók kapnak. A kastélyparkban itatókkal és ürülékszedő zacskókkal várják a kutyákat és gazdáikat. A Stefánia-szárny Csemegetára ezen a napon nemcsak nyitva tart, de kutyával is látogatható lesz.

A Tacskótalálkozó lebonyolításában a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub tagjai lesznek a szervezők segítségére.

A nap második felében az Almásy-kastély történetéről és legújabb kori funkcióiról tudhatnak meg többet az érdeklődők. 14 és 15 órakor indul majd a Stefánia-kör, amelynek résztvevői a korábbi kiskastély-szárnyat járhatják be a bálteremtől a pincén át a látványkonyháig és a Csemegetárig. A programban az épületrész története mellet szó lesz a névadó gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról és a szárny jelenlegi szolgáltatásairól. Délután négykor – a születésnapi alkalomhoz kapcsolódva – Szilágyi Sándor történész tart majd előadást Ünnepek a gyulai kastélyban címmel.

A nap egyik legfontosabb eseménye az a tárlatvezetés, amelyet kisgyermekeknek, illetve kisgyermekes családoknak állítottak össze a kastély szakemberei. A Kastélytúra Tacskó Döncivel című esemény vasárnap délelőttönként (már március 19-étől) garantált programban lesz elérhető. A 45 perces tárlatvezetést a kisgyermekek igényeihez és elvárásaihoz igazították a tárlatvezetők, s azon megjelenik az Almásy-kastély múzeumpedagógiai figurája, Gróf Tacskó Dénes. Az első, szombati program 13.30-kor indul, arra a 66/650 218 telefonszámon lehet regisztrálni. A vasárnapi, garantált programos tárlatvezetések 11 órakor kezdődnek majd.

 

A március 18-i részletes programsor megtalálható a kastély weboldalán is.

 

Megszakítás