info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Budapesti Prelude Kórus és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar ad közös koncertet június 8-án 19 órai kezdettel, Gyulán a Vigadóban. A fellépés jószolgálati célokkal valósul meg, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány tevékenységét hivatott segíteni. Dr. Abdulrahmann Abdulrab Mohamed elmondta, eddig összesen több mint 27 millió forint gyűlt össze, a speciális felszereltségű mentőautó beszerzése szeptemberben történhet meg.

A kezdeményezés szíveként és motorjaként jellemezhető gyermekorvos Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét idézve azt mondta, országos szinten is példaértékűnek nevezhető az az erős összefogást, ami a különleges felszereléssel ellátott mentőautó beszerzésére jött létre.

Mint fogalmazott, megmozdult Gyula városa és Békés megye, rengetegen érzik, értik a cél fontosságát. A felajánlások összege meglehetősen széles skálán mozog, 500 forinttól egészen 3,5 millió forintig terjed. Az Abdul doktorral korábban készült videós interjú IDE kattintva érhető el!

Az adományok, illetve felajánlások folyamatosan érkeznek, magánszemélyek, cégek és vállalkozások, önkormányzatok, valamint egyéb szervezetek is csatlakoztak az akcióhoz. Mint az ismert és elismert gyermekorvos fogalmazott, a Viharsarki Koraszülöttmentő alapítványnál mindenki önkéntesként tevékenykedik, semmilyen felmerülő költséget nem számolnak el, így a befolyó összeg teljes egészében a beszerzésre, a mentőautó megvásárlására fordítható.

A beszerzéssel összefüggésben azt közölte, hogy az egyeztetési folyamat elindult a forgalmazó magyarországi képviselőjével, a szerződést egy-két héten belül aláírhatják, s ha ez valóban így lesz, akkor szeptember végén már Gyulán lehet a mentőautó. Hangsúlyozta, a mentőautó túlnyomóan Békés megyében fog szolgálni, többek között a gyulai, békéscsabai, orosházi, szarvasi, szeghalmi és mezőberényi gyermekek egészségét védve, de az is tudható, hogy nagy valószínűséggel a szomszédos megyékben is szükség lesz erre a különleges „szolgáltatásra”.

A Prelude egy fiatal(os), felerészt közgazdász, felerészt társult tagokból álló csapat, megspékelve egy kétdiplomás, akadémiai végzettséggel bíró karnaggyal, rászabadítva a teljes kórusirodalomra, Palestrinától Ligetiig, megáldva jókora szakmai igényességgel és kitartással, mindez heti öt óra próbába sűrítve, közös kirándulásokon, külföldi utazásokon, versenyeken folytatva, majd koncerteken, hangfelvételeken és örömzenéléseken kiteljesedve – olvasható a kórus honlapján.

Kabdebo Sándor, a fővárosi kórus karnagya elmondta, hogy Somogyváry Ákos közreműködésével jön létre a közös fellépés, melynek részeként kora barokk, késő reneszánsz dalműveket is előadnak. Hangsúlyozta, nagyon szereti Gyula városát és külön öröm számára és a kórus számára is, hogy az Erkel Ferenc vegyeskarral közösen léphetnek fel, ráadásul egy igazán nemes cél érdekében.

A Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskart a Békés megyei közönségnek, hiszen a nagy múltú kórus több mint négy évtizede működik. A kart Rázga József alapította, Perlaki Attila karnagy 2003-ban vette át a szakmai irányítást, majd a közösség vezetését. A repertoár jelentékeny hányadát Erkel Ferenc kórusművei, átiratai adják, az elsődleges céljaik között szerepel a nagy zeneszerző hagyatékának ápolása, az Erkel-életmű népszerűsítése, bemutatása.

A június 8-án este tartandó koncerten Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Farkas Ferenc és más szerzők művei csendülnek fel. Az esten Kabdebó Sándor karnagy és Perlaki Attila karnagy. A rendezvény térítésmentesen látogatható, a koraszülött mentőautó beszerzését segítő adományokat a kihelyezett adománydobozban lehet elhelyezni.

Címkék: , , ,
Skip to content