info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Inspirálódni érkeztek Gyulára a Várkapitányság munkatársai

A Várkapitányság 15 fős delegációval érkezett Gyulára. Egészen pontosan a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontba azért, hogy a Budai Várnegyedben megvalósítandó fejlesztésekhez, kiállításokhoz ötleteket gyűjtsenek, inspirálódjanak.

Sikota Krisztina, a kulturális és turisztikai divízió vezérigazgató-helyettese elmondta, a tartalomfejlesztési- és az alap infrastruktúra igazgatóság munkatársai jöttek a szakmai tanulmányútra.

A Várkapitányság munkatársait megelőzően, az eltelt közel három évben többek között a Szépművészeti Múzeum, a Pannonhalmi Apátság, az Egri Vár és a Szentendrei Szabadtéri Múzeum szakemberei érkeztek Gyulára azért, hogy egyrészt átadják magukat az itt elérhető élményeknek, másrészt azért, hogy a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont felújításával, fenntartásával, működtetésével kapcsolatos információkhoz jussanak.

– A Budai Várnegyed megújításának célja, hogy a magyarok magukénak érezhetik a várat, ami az identitás szerves része lehet azzal, hogy nem csupán kulisszaként tekintenek rá, hanem élményekkel és információkkal gazdagodva távozhatnak – fejtette ki. Hozzátette, a „best practice”, azaz a jó gyakorlatok megismeréséért vagyunk itt, a jó gyakorlatokat tanulmányozzuk az Almásy-kastélyban.

Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk: az üzemeltetés, működtetés alapkérdései mellett a megvalósítás, kivitelezés kérdésköre is érdekelte a vendégeket.

– Európai színvonalú felújítás és tárlat valósult meg, ez minden túlzás nélkül kijelenthető – húzta alá, kiegészítve: személyesen ismeri Sz. Szilágyi Gábort, az állandó tárlat kurátorát, aki sokat mesélt neki a megvalósításról. (Március 16-án, a látogatóközpontként újjászületett kastély megnyitásának harmadik évfordulóján Sz. Szilágyi Gábor tart tárlatvezetést, részletes program itt található).

Az indulás előtt a munkatársait arról tájékoztatta, hogy úgy jönnek Gyulára, mintha egy nemzetközi kiállításra jönnének, mert a múzeumtechnológiai eszközök olyan arzenálja vonul itt fel, amit a honi kiállítóhelyek jelen pillanatban csupán irigykedve szemlélhetnek. Végül pedig, gratulált a megvalósításhoz, működtetéshez, s mint mondta: igyekeznek hasonló színvonalú tárlatokat megvalósítani.

A szakmai tanulmányúton résztvevő 15 fős csoportot Szabados Tamás tárlatvezető vezette körbe, a tárlatvezetésen Dombi Ildikó kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgató, Fábián Tamás kommunikációs vezető és Temesváry János műszaki vezető szolgált hasznos, érdekes, lényegi információkkal.

A Várkapitányság foglalkozik a Budai Várnegyed üzemeltetésével, működtetésével, ide tartozik a Budavári Palota és a környezetében található állami tulajdonú műemlék ingatlanok, így a Várkert bazár és más felépítmények. A Hauszmann Program keretében három év alatt 36 milliárdot költenek a negyedre. Először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , ,
Skip to content