info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A gyulai Almásy-kastély látogatóinak köszönhetően nemrégiben készült el egy, az Erkel Ferenc Múzeum tulajdonában lévő 18. századi csappantyús pisztoly teljes restaurálása. A nem mindennapi feladatot Kapolcsi Szabó Tamás végezte el, a restaurátor részletes leírást adott a Gyulai Vár kiállításában immár megtekinthető fegyver helyreállításának folyamatáról.

Az időszaki kiállítótérben jelenleg a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. félezer darabból álló kollekciója látható. Ezt megelőzően, a 2016 október 7-től 2017 március 19-ig terjedő időszakban az Aradi Múzeumi Komplexum unikális, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseinek személyes tárgyaiból összeállított tárlat volt megtekinthető. A Letétetett, bevégeztetett címet viselő kiállítás ideje alatt gyűjtést szerveztünk, egy 18. századi csappantyús pisztoly helyreállítása volt a cél.

Látogatóink nagylelkű adományainak köszönhetően összesen 76 ezer forint gyűlt össze, ami az ÁFA összegét nem számítva forintra pontosan megegyezik a restaurálás költségével. A helyreállítás aprólékos és rendkívül összetett folyamatát Kapolcsi Szabó Tamás végezte el, a restaurátor részletes leírást adott a Gyulai Vár kiállításában immár megtekinthető fegyver helyreállításának folyamatáról.

Mint írja, a pisztolyt a tisztítás előtt alkotóelemeire kellett bontani. A sátorvas és a cső eltávolítása után az elsütő szerkezet is kiemelhetővé vált. A fémfelületek belső, takarásban lévő részét vörös színű aktív korrózió fedte. A fém alkatrészeket foszforsav 10 %-os desztillált vizes oldatával kezelte, a korrózió, vagyis a rozsda mechanikus eltávolítása után a felületeket szárazra törölve. A fa részeket anionos mosószeres oldat 5 %-os desztillált vizes oldatával tisztította meg.

A fém felületek puha vaskefével való átfényezése után az elsütő szerkezet rugóját eredeti helyére illesztette, lehetővé téve a szerkezet újbóli működését. A két darabra tört fa markolatot meleg enyvvel ragasztotta össze. Az ágyazat csappantyúhoz közeli részénél lévő hiányt diófával pótolta, majd beillesztés után formára faragta. Végül pedig a tisztított és foszforsavval passzivált fém részeket fegyverzsírral vonta be, a diófa felületeket lenolaj 5 %-os oldatával törölte át. Ezután következett a pisztoly újbóli összerakása.

Remek kezdeményezés, mivel a múzeumi raktárban számtalan hasonló korú, értékes, de állapotuk miatt restaurálásra szoruló fegyver található meg. Nagyon szépen köszönjük látogatóink nagylelkűségét és bízunk benne, hogy visszatérnek megtekinteni adományuk eredményét!

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Skip to content