info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Gyulai Végvári Napok 2018

Érdemes már most rákészülni, hogy a nyár derekán, július utolsó hétvégéjén az érdeklődők apraja-nagyja összesereglik Gyulán, a közel hat évszázados múltra visszatekintő vár tövében. Az 1566-os ostromot életre keltő hadijáték rendre több ezres tömeget vonz. A siker receptje meglehetősen egyszerű, de mégis nagyszerű ötleten alapul, mint a korabeli hadviselésben a mozsárágyú.

A hazai és a vendég hagyományőrző csapatokból álló seregek látványosan „összecsapnak”, megvívják harcukat, majd kedélyesen elbeszélgetnek a régmúlt eseményeiről. S, teszik mindezt a közönség legnagyobb örömére, valamint annak érdekében, hogy hírét adják: Gyula vára nem apácazárda, itt csak a legkeményebb, legképzettebb végvári katonák kaphattak helyet.

A Gyulai Végvári Napok esetében nagy hagyományokkal rendelkező, sokakat megmozgató programarzenálról van szó. Hangsúlyos a történelmi hitelesség, a korabeli eszközök és harcászat érzékletes, pontos bemutatása. Az eseményeket magasan képzett szakkommentátor narrációja kíséri élőben azért, hogy a történelemmel hadilábón álló, tét nélküli érdeklődők is „képbe” kerüljenek.

A 72 órán át, majdnem folyamatosan pergő, koncertekkel „könnyített” rendezvényfüzér legérdekesebb, leglátványosabb része az a hadijáték, ami az 1566 július 2-án kezdődött ostrom főbb momentumait eleveníti fel. Tudva lévő, hogy Kerecsényi László, avagy az erődítmény védelmére hivatott személy és válogatott vitézei a 15-szörös túlerő ellenében több mint két hónapig tartották magukat.

A csata páratlan látványelemeket és fülsértően eredeti hanghatásokat produkál – Fotó: Bencsik Ádám/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Kétségtelen tény, rekordként tartható számon ez a hőstett, különösen azért, mert a sokat próbált, harcedzett legényekből és persze leányokból álló védők szemernyit sem reménykedhettek felmentő seregben. A történelmi szálakat felfejtve egyértelművé válik, hogy Eger és Szigetvár mellett a Gyulai Vár szerepe megkérdőjelezhetetlen volt és megkérdőjelezhetetlen napjainkban is.

Az ostrom, avagy a 63 nap alatt, Pertev pasa által levezényelt 7-8 etapból álló ostromsorozat, a tanúsított helytállás, a történések részletei, a palánkfalak, a palánkerődítés felépítése, a hadviselés eszközeinek tárháza, a kor jellemzőit tükröző momentumok mind-mind fontos és közérdeklődésre számot tartó történelmi hagyatéknak tekinthetők, melyet ápolni, gondozni, feltárni, fennen hirdetni érdemes.

A Gyulai Várról szóló alapvető információk, érdekességek csupán egy kattintásra találhatók!

Videó: Bencsik Ádám, Erdei-Kovács Zsolt, Fábián Tamás, Incze László, Kónya Kincső, Nagy Tibor és Varga Ottó/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Fotó: Bencsik Ádám/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

E.K.Zs.

 

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Skip to content