info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Már csupán néhány nap és elstartol a Gyulai Végvári Napok. Az ország egyik legrangosabb történelmi, hagyományőrző fesztiválja július 28-án kezdődik, ami által szinte kézzel foghatóvá válik a történelem, életre kel a korszak, megelevenednek a hősök.

A hagyományőrző csapatok harcászati bemutatóját, az ostromot és a gyulai vár visszafoglalását idéző hadijátékot prof. dr. Csikány Tamás kommentálja majd. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hadtudományi karának professzora történelmileg hiteles információkkal látja el a közönséget. A „hadszíntéren” zajló történésekkel párhuzamosan ismerteti, hogyan zajlott pontosan az ostrom, hogyan szervezték a védők és a támadók a harci cselekményeket, milyen harcászati mozgásformákat végeztek az alakulatok, milyen ruházatot viseltek, milyen fegyvereket, technikákat alkalmaztak.

Az ezredes egy másik kellemes kötelezettségének is eleget tesz, pénteken késő délután Ölveczky Gábor grafikus, Egy hadmérnök feljegyzései című kiállítását nyitja meg az Almásy-kastély kávézójában.

Visszakanyarodva a harcászati bemutatókhoz elmondható, hogy a Gyulai Végvári Napok jelentős része rendhagyó történelemóraként is értelmezhető. Fantasztikus gazdagsággal elevenedik meg az 1566-os esztendő legjelentősebb eseménye és az ezt követő időszak. Betekintést nyerhetünk a kor harcászatába, valamint a török kor mindennapjaiba.

Általánosan elfogadott történelmi tény, hogy a gyulai vár jelentősége az egri és a szigetvári erődítményéhez mérhető. Mint Csikány Tamás fogalmazott, a gyulai vár a maga korában igazán korszerű, világszínvonalú erődítés volt, bár a bécsi udvarnak nem mindig állt rendelkezésére a megfelelő anyagi forrás Kerecsényi László védelmi terveinek maradéktalan megvalósításához. Az 1566-ot megelőző években Kerecsényi sokat vitázott az udvarral, hiszen az építkezés nem olyan ütemben haladt, mint ahogyan azt ő elképzelte.

Prof. dr. Csikány Tamás elmondta, évekkel ezelőtt katonai hagyományőrzők invitálták Gyulára azért, hogy segítse a munkájukat. Emellett családi kötődéssel is bír, hiszen az édesanyja itt született, a nagyapja annak idején, még a két világháború között a város egyik ismert polgára volt. A szakember elismeréssel szólt a város vezetőinek, kultúráért felelős döntéshozóinak hozzáállásáról. Mint fogalmazott, példaértékű az itt végzett munka és az eltelt időszakban szemmel látható a fejlődés.

Fotó: Rusznyák Csaba

– A Végvári Napok egy rendkívül rangos esemény, egyre színvonalasabb, egyre jobb, több olyan kísérőprogram is van, ami az ország legjobb ilyen jellegű rendezvényei közé emeli – mondta, aláhúzva: a tatai és az egri mellett a gyulai az, amelyik ezt a kort szépen, hitelesen mutatja be.

A hagyományőr csapatok parancsnokával készült cikk ITT található, július utolsó hétvégéjének részletes programja IDE kattintva érhető el, míg az 1566-os ostromról szóló írás INNEN ugrik elő!

Címkék: , , , , , ,
Skip to content