info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
A szentestét megelőző héten fokozott erőbedobással dolgoztak a jótét lelkek, hiszen ilyentájt még nagyobb szükség van a gondoskodásra, kedvességre, odafigyelésre. Bizton állítható, hogy ebben az időszakban sokan válnak nyitottabbá, érzékenyebbé, segítőkészebbé. Nincs ebben semmi furcsaság, a szeretet ünnepe közelg, s a mégoly mogorva arcok is kiengednek, mosolygóssá válnak.

Alt Norbert alpolgármester közvetítésével, Dombi Ildikó ügyvezető hathatós támogatásával gyulai családokat, nagycsaládosokat láttak vendégül december 23-án a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont munkatársai. Korábban, a hét közepén a Gyulai Nagycsaládosok Egyesülete nagy meglepetésben részesült: 10 mázsa, jó minőségű, felaprított, eltüzelésre előkészített fát kaptak ajándékba. A felajánló, aki szintén a kastély munkatársa, külön kérte, hogy név szerint ne legyen megemlítve. Ezt a gesztust azonban semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni. Köszönet a felajánlásért!

A Várfürdőtől és a vártól mindössze 300-320 lépésnyire található műemléki épületegyüttes nemesi származású lakói több mint 100 évvel ezelőtt adtak iránymutatást arra vonatkozóan, hogyan lehet tevőlegesen, hathatósan segíteni nehéz sorsú embertársainkon. A 20. század eleji jószolgálati elvek a hozzáértő, társadalmi, szociális problémákra érzékeny vezetésnek köszönhetően napjainkban is irányadóak.

A családokat Dombi Ildikó, a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezetője fogadta, Illikné Kukla Ildikó és Székely Kinga, a látogatóközpontként működő kastély munkatársai pedig ajándékcsomagokat nyújtottak át a megjelenteknek. Az ajándékokat a sétányon található standok „gazdái”, jó szívű helyi termelők, kereskedők ajánlották fel, akik üzenetét tolmácsolva az ügyvezető áldott, békés, boldog karácsonyt és kellemes időtöltést kívánt a megjelenteknek.

Ezt követően tárlatvezetés kezdődött, melyet Szilágyi Sándor történész tartott. A szó legnemesebb értelmében vett európai színvonal ezúttal is minden momentumban tetten érhető volt.

„Közel 1300 m2 kiállítótér, 36 kiállító helyiség, ugyanennyi interaktív felület, ’majd félszáz installáció, száz és száz élmény a történelem több évszázados ösvényein.”

A kastélyt egyre gyakrabban emlegetik az Alföld scönbrunn-jaként, hiszen számos turista érkezik Gyulára belföldről és külföldről egyaránt. A turisztikai központ funkció mellett azonban legalább ennyire fontos, hogy a gyulaiak, Békés megyeiek is részesüljenek a kastély kínálta élményekből. A szombaton délután vendégül látott családok tagjai a tárlatvezetést és a kávézóban elfogyasztott sütemények és frissítők elfogyasztását követően a Gyulai Ifjúsági Fúvószenekar koncertjét hallgathatták meg.

Volt, aki visszavágyott a kiállításba, természetesen erre is lehetőség adódott. Molnár Lászlóné is ez utóbbit választotta, s tette mindazt abból a megfontolásból, hogy korábban, 1982-től 1986-ig ezek között a falak között dolgozott, mint a csecsemőotthon munkatársa. A Gyulai Nagycsaládosok Egyesületének alelnöke úgy fogalmazott, legutóbb a nyári gyermektábor alkalmával járt a kastélyban, akkor azonban nem volt ideje mindent aprólékosan szemügyre venni, ezt a „hiányosságot” most örömmel pótolja.

A csecsemőotthon az 1950-es évek második felétől kapott helyet a nemesi kúriában. Ez az időszak egészen a 2000-es évek elejéig tartott, majd a Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély a 2015-ben megvalósult rekonstrukciót követően 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A „tesztüzem” alkalmával a gyulaiak betekintést nyerhettek a kulisszák mögé.

Molnár Lászlóné, mint meséli, a megnyitást megelőzően már nagyon kíváncsi volt a tárlatra és a tárlatvezetésre is. Hozzáteszi, azóta sokat javult, sokat változott, sokkal érdekesebb lett.

Visszakanyarodva a csecsemőotthon időszakára, a ’80-as évek derekán hatalmas helyiségek, szobák voltak, amiket „feldaraboltak”, azaz több részre osztottak – mondja. A ’80-as évek közepén közel 30 gyermek volt itt, azóta több mint 30 év telt el, de az emlékek továbbra is élénken élnek benne. A kastély kis híján az enyészeté lett, az állami és önkormányzati támogatásnak, a tervezésben, kivitelezésben, megvalósításban részt vett közel 200 szereplő együttműködésének köszönhetően született újjá.

A gyerekek közben felnőttek, ma már valószínűleg nekik is gyermekeik vannak és remélhetőleg boldogan, családi körben ünnepelhetik a 2017-es év karácsonyát, mint tették ezt a gyulai nagycsaládosok a kastélyban tartott elő karácsonyi összejövetel, vendéglátás alkalmával.

Áldott karácsonyt mindenkinek!

Fotó: Bencsik Ádám/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Szerző: Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content