info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A magyar kultúra napja – Évfordulók viharában

január 22 - 18:00

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le nemzeti imánk, a Hymnus kéziratát. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát 1853-ban Erkel Ferenc indította útjára, akinek a Hymnus megzenésítését is köszönhetjük. Az együttes tagsága ma az Operaház muzsikusaiból áll.

A magyar kultúra napján különleges történelmi áttekintést adunk kiváló magyar komponisták műveiből – áll a zenekar közlésében. Hozzázeszik, 2020-ban több zeneszerzőről is megemlékezhetünk, hiszen Mosonyi Mihály 150, Dohnányi Ernő 60, Farkas Ferenc 20 évvel ezelőtt tért örök nyugovóra. Ugyanakkor az egész világ ebben az esztendőben ünnepli Beethoven születésének 250. évfordulóját is, akinek életműve Magyarországon sok szálon kötődött Erkel és a Filharmóniai Társaság tevékenységéhez. A magyar klaszszikus zene atyjára, Erkel Ferencre méltóképpen pedig leginkább szülővárosában, Gyulán emlékezhetünk.

Mint fogalmaznak, hangversenyünk keretét az ünnepnaphoz kötődően himnikus motívumok adják, hiszen Beethoven István király nyitányában először jelenik meg a későbbi Örömóda dallamtöredéke, a koncertet pedig nem is zárhatja más, mint Erkel eredeti fohászának hallgatóságunkkal közös előadása. A Hunyadi László – nyitány ezúttal mint „az első magyar szimfonikus költemény” hangzik el, s emlékeztet a mű 175 évvel ezelőtti bemutatójára.

A koncert létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Erkel Ferenc Társaság, az Erkel Ferenc Művelődési Központ és Gyula város támogatja.

Karmester:
Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester
Somogyváry Ákos karnagy, az Erkel Ferenc Társaság elnöke

Közreműködik:
Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara,
Vargáné Menyhárt Zsuzsanna – fuvola

Az est házigazdája: Becze Szilvia

A koncertre a belépés ingyenes.

Tervezett műsor:
Beethoven: István király – nyitány
Erkel: Hunyadi László – nyitány
Mosonyi: Gyászhangok Széchenyi halálára
Farkas Ferenc: Bihari román táncok (fuvolára és zenekarra)
Dohnányi: Ruralia Hungarica (részletek)
Erkel: Himnusz – eredeti változat

Helyszín:
Gyulai Vigadó
5700 Gyula, Béke sgt. 35.

Részletek

Dátum:
január 22
Időpont:
18:00
Esemény kategóriák:
, ,

Helyszín

Vigadó
Béke sugárút 35.
Gyula, Békés county 5700 Magyarország
Honlap:
https://gyulakult.hu/cimlap/