info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Prominens látogatót fogadott kedden a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot és a várat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója és az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője. Kassai Hajnalt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztályának főosztályvezetőjét Fekete-Dombi Ildikó és Liska András kalauzolta, látta vendégül és nem utolsó sorban, látta el a működtetésre vonatkozó információkkal.

Ahogyan Kassai Hajnal fogalmazott, a kastély a látogatószám tekintetében országos összehasonlításban mindenképpen az elsők között van és az interaktivitást tekintve is az első ötben szerepel. – Az Országgyűlési Múzeumhoz vagy éppen az Esztergomban lévő VÍZeumhoz lehetne hasonlítani – tette hozzá. Mint folytatta, a látogatóközpontnak nagyon jó híre van a muzeológusok körében. Korábban még sok vita szólt arról, hogy egyáltalán lehet-e sok tárgy nélkül nagyon jó kiállítást rendezni. Ez a hely frappáns választ adott a kétkedőknek, hiszen bebizonyította, kevés tárggyal is létre lehet hozni nagyon szép, igazán vonzó tárlatot.

Az állandó kiállításhoz mérhető kreativitással és interaktivitással valósult meg az időszaki kiállítótérben megtekinthető, az Erkel Ferenc Múzeum több mint másfél évszázadát bemutató tárlat. A néhány perces beszélgetés alatt is több gyermek fordult meg itt, akik láthatóan nem a „tipikus múzeumi viselkedésmintákat” produkálták, magyarul: jól érezték magukat, nem unatkoztak, hanem lekötötte őket a téma és annak nem mindennapi megjelenítése. Ez a momentum a főosztályvezető asszony figyelmét sem kerülte el.

Ezzel összefüggésben ismertette, a múzeumok törzsközönsége 60 év feletti, s természetesen mellettük ott van az a réteg is, akik családosan, gyermekeikkel együtt érkeznek. A közgyűjtemények felelőssége óriási abban, hogy helytálljanak, hiszen ha már ebben az időszakban nem keltik fel a gyermekek érdeklődését, akkor a kamaszkorban, majd később ez még nehezebb. Az sem elhanyagolható szempont, egészítette ki: a kastély elősegíti, hogy minden család a saját történeteit is előhozza, visszaemlékezzenek a régebbi korokra, felidézzék közös emlékeiket.

A főosztályvezető asszony jövetele cljaként két motívumot említett. Az egyik az, hogy a gyulai múzeumokat, mint turisztikai célpontokat vegye szemügyre. A másik pedig az, hogy a fenntartói konstrukciót, a nonprofit Kft-t vizsgálja meg alaposan, mert mint említette, egyre több intézményvezető érdeklődik ez iránt a működtetői forma iránt.

A járvánnyal terhelt időszak is szóba került, mégpedig azzal a határozott tanulsággal, hogy a múzeumoknak rá kellett ébredniük, ha nem tudnak offline formában értéket közvetíteni, akkor azt online módon szükséges megtenniük. Kiemelte, az Almásy-kastély ebben a vetületben is elől jár, a különféle kisfilmek és egyéb tartalmak közösségi felületeken való közzétételével. Ez nagyon fontos eleme annak, hogy láthatóvá tegyük magunkat – mondta végül.

További érdekességekért érdemes kattintani!

Fotó: Incze László
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , , , , ,
Skip to content