info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Dr. Szondy Máté – Boldogság: utak és tévutak

Mate-6

A boldogsággal kapcsolatosan nagyon sok elképzelés él az emberek fejében és persze szívében. Ezek között vannak olyanok, melyek a tudományos kutatások fényében is igazak, azonban van számos mítosz, melyek tévutakra vihetnek. Dr. Szondy Máté november 19-én 18 órai kezdettel startoló interaktív előadása keretében első körben ezeket a fals elképzeléseket járja körbe.

Egyre gyakrabban várjuk anyagi helyzetünk javulásától elégedettségünk és boldogságunk növekedését. Ehhez képest tudni érdemes, hogy bár a szegénység nem meglepő módon boldogtalanabbá tehet, azonban önmagában az anyagi helyzet javulása nem garancia a boldogságra. A szegénység tehát nagymértékben megnöveli a boldogtalanság valószínűségét, mármint ha nincs meg a létfenntartáshoz, létbiztonsághoz szükséges anyagi háttér, viszont a pénz tényleg nem boldogít.

Nézzünk néhány olyan tanácsot, amely gyakran elhangzik a boldogsággal kapcsolatban:

„Pozitívnak kell lenned, akkor nem lesz baj!”

 „Akkor leszel boldog, ha elkerülsz minden negatív érzést!”

 „A boldogság csak döntés kérdése!”

– Közös bennük, hogy nem csak hogy tévedések, de követésük nagy eséllyel egyre boldogtalanabbá tesz minket – fogalmazott dr. Szondy Máté. Hozzátette, előadásomban nem mutatom be a boldogság receptjét, hiszen nincs ilyen recept. Ehelyett összefoglalom azt, amit a pszichológia a teljes, tartalmasan megélt életről tud. Arról az életről, amelyben elkerüljük a „boldogságcsapdát” (amikor a boldogságra törekedve egyre rosszabbul érezzük magunkat) és elfogadjuk, hogy a negatív érzések elkerülhetetlenek, ha tartalmas, másokhoz kapcsolódó életet szeretnénk élni – húzta alá.

Szpojlerezés nélkül az azért alapvetésnek tekinthető, hogy a társas kapcsolatoknak van a legnagyobb szerepe. Azt, hogy hosszútávon milyen a hangulatunk, közérzetünk, sőt a fizikai állapotunk vagy például a várható élettartamunk, jelentős részben a társas kapcsolatainktól függ. Az ember társas lény – a közhelyes megfogalmazás mögött azonban igen nagy mélységek és magasságok húzódnak. Ha tehát magunkra figyelünk és görcsösen akarjuk, mindennél jobban előtérbe helyezzük a saját boldogságunkat, akkor majdnem biztosan boldogtalanná válhatunk.

Ezzel szemben, ha mások boldogságát, mások segítését, támogatását, a kapcsolataink erősítését vesszük előre, akkor majdnem biztosan megtalál minket a boldogság…

Jegyek már kaphatók a Művház pénztárában!

Jegyár: 1200 Ft

Időpont: 2018. 11. 19. (hétfő) 18.00 óra

Helyszín: Erkel Ferenc Művelődési Ház, Kultur Cafe

Címkék: , , , , ,
Skip to content