info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Múzeumok éjszakája a kiállítóhelyek legnagyobb ünnepe

A Múzeumok éjszakája a kiállítóhelyek legnagyobb ünnepe – fogalmazott Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezető igazgatója azon a sajtótájékoztatón, ahol Mittag Mónikával, Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnökével, Oroszné Árgyelán Ilonával, a Gyulavári Kastély Látogatóközpont vezetőjével, Pozsárné Kaczkó Zitával, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság irodavezetőjével, valamint Dinya Imrével, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének elnökével közösen ismertette a június 23-án tartandó eseményeket és a rendezvényekkel, programokkal összefüggő érdekességeket.

Oroszné Árgyelán Ilona, Pozsárné Kaczkó Zita, Dinya Imre, Mittag Mónika, Dombi Ildikó és Fábián Tamás kommunikációs vezető – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

– Igazán különleges eseménysorozattal készülünk, az öt kiállítóhelyen, az Almásy-kastélyban, a várban, az Erkel emlékházban, a Ladics-házban és a Kohán Képtárban összesen 40 program várja az érdeklődőket június 23-án 19 és 24 óra között – ismertette Dombi Ildikó. Hozzátette, a sorban állás elkerülése érdekében lehetőség adódik elővételes jegyvásárlásra, a belépő ilyen módon kedvező áron vásárolható meg. A kedvezményes árú kombinált belépővel, vagyis karszalaggal mind az öt kiállítóhely látogatható.

A Múzeumok éjszakájára június 14-én 10 órától június 23-án 17 óráig lehet elővételben kedvezményes árú belépőjegyet vásárolni, június 23-án 19 órától pedig már a teljes árú jegyek lesznek kaphatók. Elővételben a teljes árú 1500 forintba, a kedvezményes 1000 forintba kerül, a helyszínen (19 órától) a teljes árú 2000 forintba, a kedvezményes belépő pedig 1400 forintba kerül.

Az Erkel Ferenc Emlékházban a nagy zeneszerző zenei hagyatékáról szóló tárlatvezetés várja az érdeklődőket, fellép az Erkel Ferenc Kamarakórus és van egy nagyon fontos, helyi társadalmat építő program is, ami a német nemzetiségi önkormányzattal, több civil szervezettel és oktatási intézményekkel közösen valósul meg. Ez utóbbi programelem keretében német nemzetiségi süteményeket lehet kóstolni és a receptekhez is hozzá lehet jutni.

A Ladics-házban mindig jellemző egyfajta különleges hangulat, hiszen visszatérő kísértetekről is lehet hallani. Ezen az éjszakán azonban nem kísértetek lesznek a házban, hanem élő panoptikum. A Kohán Képtár speciális helyzetben van, hiszen június 14-én nyílik egy kiállítás, ami egy egészen különleges anyagot mutat be Hunya Gábor gyűjteményéből, ez a nagyteremben látható. A Múzeumok éjszakáján egy igazán rendhagyó kiállítás nyílik meg, melynek címe Új merítés, Kohán képek a raktárból. A megnyitó nem a klasszikus elemeket követi, Gyarmati Gabriella művészettörténész tart majd előadást.

A kiállítóhelyek részletes programja csupán egy kattintásra található!

Múzeumok éjszakája – Részletes program

A Német Nemzetiségi Tájházban is szeretettel várják a látogatókat, mindazokat, akik kíváncsiak például arra, hogy milyen lakásokban, hogyan éltek régen a németvárosiak – erről már Mittag Mónika adott tájékoztatást. A német nemzetiségi önkormányzat elnöke kiemelte, a Cselekvő közösségek elnevezésű pályázat keretében az Erkel emlékházban arra is lehetőség adódik, hogy német nemzetiségi süteményeket kóstoljanak a vendégek, a tájházban pedig a recepteket is meg lehet kapni. A tájház eseményei térítésmentesen látogathatók.

Dinya Imre 18 óra és 23 óra között a Gyulai Kolbászmúzeumba várja az érdeklődőket, akik arra kíváncsiak, hogy mitől igazán különleges az idén 150 éves gyulai kolbász. A kerek évforduló alkalmából korabeli eszközöket lehet kipróbálni és különféle ügyességi játékokat is szerveznek. A játékok résztvevői természetesen rendkívül ízletes kolbásszal gazdagodhatnak.

A múzeumlátogató kisvonat 19.00-23.00 között 30 percenként indul a kapushídtól a kiállítóhelyekre a Gyulai Vár – Tájvízház – Kohán Képtár – Erkel Ferenc Emlékház – Ladics-ház – Gyulai Vár útvonalon. A 20.00 és 21.00 órakor induló kisvonat érinti a Gyulai Kolbászmúzeumot (korábban Húsipari Történeti Múzeum) is. A dottón utazni csak a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalaggal lehet.

A sajtótájékoztató a gyulai Almásy-kastély előtt zajlott – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Pozsárné Kackó Zita a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság épületébe és a Tájvízházba invitálta az érdeklődőket. Az igazgatóság irodavezetője aláhúzta, a díjtalanul látogatható programokat 18 óra és 24 óra között rendezik meg. Kiemelte, 20 órától a Calliope Színjátszókör diákjai és művészei lépnek fel Életcseppek és sorsfolyók címmel adnak elő műsort.

Képek és értékek címmel időszaki tárlatot nyitnak meg, a különleges fotókiállítás az erdélyi népi életet mutatja be. A vetítőteremben „muzsikáló festmények” lesznek, ami szintén kuriózumként említhető – tette hozzá, ismertetve: a zene és a festmények kapcsolata által gyulai alkotók műveit mutatják be. A gyerekek, családok részére nagy társasjáték partival, természet közeli játékokkal készülnek a Tájvízház udvarán.

A székház kapuit a tavalyi évben igen nagy sikerrel, nagy érdeklődés mellett nyitották meg, ennek megfelelően idén is látogathatóvá válik az igazgatóság patinás épülete, ahol az elmúlt hat évtized vízügyi vezetőinek életrajzával lehet közelebbről, behatóan megismerkedni. A díszteremben A vízgazdálkodás időszalagja című kiállít lesz megtekinthető, ami az ókortól a napjainkig tartó időszakot öleli fel.

A Gyulavári Kastély Látogatóközpont nem az éjszakára, sokkal inkább a nappali eseményekre, programokra koncentrál – fogalmazott Oroszné Árgyelán Ilona. Az intézmény vezetője kifejtette, idén is nagy örömmel csatlakoztak a Múzeumok éjszakájának programsorához. Az állandó kiállításaik mellett ezen a napon 15 órakor egy időszaki, Romániából érkező tárlatot nyitnak meg. A délelőtt és délután folyamán lehetőség adódik arra, hogy a látogatók korhű ruhákba öltözzenek, emellett délelőtt jelmezes tárlatvezetésen lehet részt venni.

14 óra 30 perckor kezdődik az az előadás, melynek keretében a Gyulavári kastély történetét lehet a kezdetektől napjainkig megismerni, ezt követően sörkóstolóval kedveskednek a látogatóknak. Oroszné Árgyelán Ilona azt is elmondta, nekik is rendelkezésükre áll egy kisvonat, amivel a városrész ismerhető meg, valamint a kastélyba való kijutást és a városba való visszajutást is nagymértékben megkönnyíti. Aláhúzta, ezen a napon 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a kastélybelépő és a kisvonat árából is.

E.K.Zs.

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Skip to content