info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A kultúra az egészségmegőrzésben is kiemelten fontos

A gyulai kiállítóhelyek szerepe és lehetőségei az egészségturizmusban címmel tartott érdekfeszítő előadást az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karán. Mint Fekete-Dombi Ildikó fogalmazott, a kultúrának kiemelten fontos szerepe van az egészség megőrzésében, ebben a tekintetben Gyula városa rendkívül jó adottságokkal rendelkezik.

Nemzetközi vetületben is meglehetősen kevés a kultúra egészségmegőrző szerepét taglaló publikáció érhető el. Az egyik kanadai tanulmány példaként hozza azt a gyakorlatot, hogy az orvos receptre írhat fel múzeumlátogatási lehetőséget. Ez azonban nem egyedülálló, hiszen erre vonatkozóan európai példát is találunk, Dániában is meghonosodott már ez a szemlélet – ismertette előadásában Fekete-Dombi Ildikó.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, a Gyulai Vár, az Erkel Ferenc Emlékház, a Ladics-ház és Kohán Képtár működtetéséért, fenntartásáért felelős önkormányzati cég ügyvezető igazgatója ismertette, Magyarországon is találunk hasonló példát, a szentendrei Skanzen munkatársai például demenciával küzdő idősek számára szerveztek programokat.

Mint fogalmazott, Gyula e tekintetben is rendkívül jó helyzetben van, a város különleges adottságai a komplexitás mellett abban is megmutatkoznak, hogy az Almásy-kastély, a vár és a Várfürdő mindössze 300-320 lépésre találhatóak egymástól. Eleinte voltak olyan hangok, hogy a kastély megosztja majd az érdeklődőket és emiatt csökkenhet a vár látogatóinak száma, ez a félelem azonban az eltelt években egyáltalán nem igazolódott be.

Sőt, a különféle kiállítóhelyek, valamint a fürdő, mint az egészségturizmus egyik kiemelt célpontja, kölcsönösen erősítik, fokozzák egymás vonzerejét. Míg négy évvel ezelőtt 60 ezer fő körül volt a vár éves látogatószáma, addig 2018-ban már a 100 ezret is meghaladta ez az érték.

Az egészségmegőrzés egyik alapköve a mentális egészség, amiben kétségtelenül nagy szerepet játszik a kultúrafogyasztás. Ha ebből indulunk ki, akkor pedig még nagyobb jelentőséget tulajdoníthatunk a történelmi fürdőváros értékeinek – húzta alá az ügyvezető igazgató.

A szervezők a Magyar Tudomány Ünnepe 2019 rendezvénysorozathoz kapcsolódóan Értékteremtő tudomány címmel hívták életre az előadássorozatot, melynek egyik résztvevőjeként Fekete-Dombi Ildikó is meghívást kapott. Mellette dr. Beke Szilvia főiskolai tanár a rekreáció és az egészségmegőrzés fontosságáról számolt be.

Elmondta, a november szinte minden felsőoktatási intézményben a tudomány hónapja. A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a turisztika, a turizmus sokszínűségét és lehetőségeit be tudják mutatni a hallgatóknak, a partnereiknek és a laikus érdeklődőknek is. A tematika adott volt, elsődlegesen és majdnem kizárólagosan az egészség és a turizmus kapcsolata jelent meg az előadásokban.

Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója a fejlesztésekről és a jövőbeni elképzelésekről, Ruszkabányai Gitta, a Wellness- és Szállodaipari Felnőttképző Intézet képzésvezetője pedig a szaunarituálékról, továbbá a rituálék egészségturizmusban játszott szerepéről tartott előadást.

Dr. Homoki Andrea, a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Karának dékánja kifejtette, az ilyen és ehhez hasonló események kiemelt fontossággal bírnak, szeretnének az elmélet és a gyakorlat oldaláról mindent megmutatni a hallgatóknak. Továbbá, az ilyen jellegű találkozók, konferenciák remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a partnereiket is meghívják és segítsenek nekik a kapcsolatépítésben.

További érdekességekért érdemes kattintani!

Fotó: Incze László
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,
Megszakítás