info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A 3 Nagybányai címmel nyílik kiállítás a Művház földszinti galériájában

Simion Pop 3

A nagynevű nagybányai festőiskola szellemi örökségét felvállaló Nagybányai Tájképfestő Telep három alkotójának nyílik kiállítása a művelődési központban. A táborba nagybányai, erdélyi festőkön kívül rendszeresen visszatérnek román és magyarországi művészek, de ukrán, németországi, olasz vendégek is.

Alapításának huszadik évfordulóját 2016-ban ünnepelte a művésztelep, amiről Szilágyi András művészetfilozófus, művészeti író A Nagybányai Tájképfestő Telep 20 éve című könyv méltatásában így írt:

„Ha a Nagybányai festészetet említjük, vagy akár írunk róla, akkor nehéz megszabadulnunk az elfogultság és meghatottság egymást átható érzésétől. Hiszen nem csupán egy helyszínről, hanem a modern magyar művészet történelmileg érvényesnek tekinthető születéshelyéről van szó. Ha viszont korunkból tekintünk Nagybánya vizuális szellemi folyamataira, akkor megállapíthatjuk, hogy jelene, igazi átmeneti köztes világ. Képzőművészete múlt és jövő közé van beszorítva, amiben a Trianon előtti múlt szépsége eltakarja a jelen szürkeségét, s amiben a jövő bizonytalan. A reménytelennek tetsző szürkeség miatt (időközben) festőgenerációk jelentős alkotói (is) áttelepültek. Ebben a köztes, már-már enigmatikus térben, Véső Ágoston volt az, aki mindvégig Nagybányán maradt, s akinek volt bátorsága újraszervezni a Nagybányai Tájképfestő Telep intézményét.”

Filcz Leopold, Lukács Katalin és Simion Pop 3 Nagybányai című kiállítása december 7-én (pénteken) 17 órakor nyílik az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában. A tárlat 2018. január 18-ig tekinthető meg.

Címkék: , , ,